PŁOCK

FILHARMONIA

I CHÓR PPCP

PC:      11,415m2

PZ:       2675m2

TEREN: 29,600m2

ROK:    2019

ETAP:   projekt

Główną ideą projektową nie jest poszukiwanie nowej, ikonicznej formy dla Płocka, ani próba wpasowania dużej kubatury sali koncertowej w przestrzeń Nowego Rynku.  Analizując zarówno źródła historyczne, jak i wyniki warsztatów społecznych doszliśmy do wniosku, że najlepszą interwencją przestrzenną będzie odzyskanie historycznego, zielonego charakteru placu i przywrócenie budynku podkowy - historycznego targu.


Główne założenia projektu to:
1. Nowa podkowa: odtworzenie ikony Płocka


2. Zatopienie budynku sali: dodanie kubatury zaburzyłoby odbiór Nowego Rynku, sala powstaje pod podkową


3. Obniżenie placu : w celu uzyskania wielofunkcyjnego placu o minimalnym wpływie na rynek zlokalizowaliśmy go na końcu pasażu Vuca Karadżica. Lokalizacja ta pozwala na funkcjonalne połączenie z budynkiem Filharmonii,  chórem PPCP, oraz Teatrem Dramatycznym im. Jerzego Szaniawskiego. Stanowi on zwornik funkcjonalny Nowego Rynku.


4. Odzyskanie historycznego rysu: Dzięki tym ruchom Nowy Rynek pozostaje przestrzenią zieloną i otwartą, utrzymaną w skali człowieka. Zyskuje nowy aktywator w postaci szklanej podkowy, ale i również nowe funkcje filharmonii, placu, targowiska oraz parkingu podziemnego.

1/1

Tel:      +48 600 49 47 46 / +48 664 775 192

Email:    kontakt@wartoscdodana.com

ul. Wrocławska 6/37a

61-837 Poznań, Poland

© 2018 by Wartość Dodana Architekci